BDDK: Döviz Alımında Valör Uygulaması

Yazar

Picture of Uçar Hukuk & Danışmanlık Bürosu

Uçar Hukuk & Danışmanlık Bürosu

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (“BDDK”), döviz kurlarının Türk Lirası (“TL”) karşısındaki değerinin artış göstermesi ve bu durumun temel tüketim mallarının fiyatlarına olumsuz etkisinin kayda değer ölçekte olması üzerine, bankalara gönderdiği talimatla, 21 Mayıs 2019 tarihinden itibaren 100 bin USD ve fazlası tutarında döviz alımında paranın ilgilinin hesabına bir gün valörlü olarak geçeceğini bildirmiştir.

BDDK tarafından yapılan açıklamada, bu düzenleme ile ilgili olarak “finansal piyasaların istikrarlı işleyişine ve kredi sisteminin etkin çalışmasına katkıda bulunulmasını ve olası spekülatif işlemlerin önlenmesini teminen” yapıldığı ifade edilmiştir.

BDDK’nin talimatı sonrasında, 100 bin USD dövizin TL karşılığı bir gün önce hesaba yatırılacak ve alınan döviz ilgilinin hesabına ertesi gün geçecektir. BDDK tarafından yapılan düzenleme neticesinde, bahsi geçen tutar ve üstünde döviz satımı işlemlerinde bekleme süresi olmayacak, satılan dövizin karşılığı tutar aynı gün ilgilinin hesabına aktarılacaktır.

TL’nin değerinin korunması amacıyla en son 15 Mayıs 2019 tarihinde çıkarılan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile, döviz alım-satım işlemlerinde %0.1 komisyon konulmuş olup, bu konuda detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Bu konuda detaylı bilgi almak için bize buradan ulaşabilirsiniz. Ofisimizin Bankacılık ve Finans Hukuku hakkındaki çalışmaları hakkında web sayfamızdan bilgi alabilirsiniz.

Uçar Hukuk & Danışmanlık Bürosu

Yasal Uyarı

“İşbu yazı Uçar Hukuk & Danışmanlık Bürosu tarafından yalnızca bilgi amaçlı hazırlanmış olup, içerisinde yer alan bilgi ve görsel materyaller tarafımızdan önceden alınmış
yazılı bir izin olmaksızın kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayımlanamaz, üçüncü bir kişiye iletilemez ve tercümeye konu edilemez. İşbu bilgi notu bir mütalaa veya hukuki görüş
niteliğinde değildir ve yayım tarihinde hazırlanmış olup, devamlı surette güncellenmemesinden kaynaklı avukatlık büromuz sorumluluk almamaktadır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Yayınlar

GSS
Barter Sözleşmeleri
İlaç Patenti

Sosyal