Türkiye Futbol Federasyonu’nun Yasa Dışı Yayınları Engelleme Yetkisi

Yazar

Uçar Hukuk & Danışmanlık Bürosu

Uçar Hukuk & Danışmanlık Bürosu

korsan yayın tff

Spor müsabakaları yayın hakları günümüzde en yaygın ihlal edilen alanlardan biridir. Özellikle futbol müsabakalarının yayın haklarının korunması her geçen gün zorlaşmakta, maçların hukuka aykırı yayınlandığı mercilerin sayısı çoğalmaktadır.

Hukuka aykırı bir yayın tespit edildiğinde yapılması gereken 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun” (“5651 sayılı Kanun”) uyarınca “Erişim Engeli Kararı” alınmasıdır. Erişim Engeli Kararı için görevli mahkeme Sulh Ceza Hakimliğidir.

TFF KANUNU UYARINCA ERİŞİM ENGELİ KARARI

25 Aralık 2021 tarihli Resmî Gazetede yayınlanan 7346 sayılı kanun ile 5894 sayılı Türk Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’a (“TFF Kanunu”) eklenen Ek Madde 1 uyarınca artık erişim engeli kararı alınabilmesi için mahkeme kararına gerek duymaksızın Türkiye Futbol Federasyonu (“TFF”) da karar verebilecektir.

Erişim engeli kararı verilebilmesi için futbol müsabakalarının yayınlarının hukuka aykırı olarak sunulması gerekmektedir. TFF tarafından ihlal tespit edildikten sonra ihlalin gerçekleştiği bölüme ilişkin erişim engeli kararı verilebilir. Kısmi yapılan erişim engeli kararı ihlalin gerçekleşmesini önlemediği takdirde internet sitesinin tümüne yönelik erişim engeli kararı verilebilir.

Yayın haklarının korunması

EK MADDE 1

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içindeki futbol müsabakalarına ilişkin yayınların internet ortamında hukuka aykırı olarak kullanıma sunulduğunun tespit edilmesi halinde, ihlalin gerçekleştiği yayın, kısım, bölüm ile ilgili olarak (URL vb. şeklinde) erişimin engellenmesine Yönetim Kurulu tarafından karar verilir. Ancak, teknik olarak ihlale ilişkin içeriğe erişimin engellenmesi yapılamadığı veya ilgili içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla ihlalin önlenemediği durumlarda, internet sitesinin tümüne yönelik olarak erişimin engellenmesi kararı verilebilir. Bu karar uygulanmak üzere 4/5/2007 tarihli ve 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunun 6/A maddesi gereğince Erişim Sağlayıcıları Birliğine gönderilir. Bu karara karşı bir hafta içinde sulh ceza hâkimliğine itiraz edilebilir. Erişimin engellenmesiyle ilgili iş ve işlemleri yapmak üzere TFF bünyesinde idari birim kurulur. Yönetim Kurulu, bu madde kapsamındaki yetkisini idari birimde görev alacak kişilere devredebilir.”

Ek Madde 1 uyarınca artık TFF erişim engeli kararı verebilmek için Sulh Ceza Hakimliğine başvurmadan direkt karar verebilecektir. Bu karar sonucunda TFF tarafından internet sitelerinde hukuka aykırı yayınlanan maçların erişimini engellenebilecek, içeriğe erişimin engellenmesi ile ihlalin önlenememesi durumunda ise sitenin tümüne ilişkin erişimin engellenmesi kararı verilebilecektir.

TFF tarafından verilen erişim engeli kararı, uygulanmak üzere “Erişim Sağlayıcıları Birliği” ne gönderilecektir. İşbu erişim engeli kararına ilişkin itirazlar için karşı taraf bir hafta içerisinde Sulh Ceza Hakimliğine müracaat edebilecektir.

TFF Kanunu Ek Madde 1 hükmünce erişimin engellenmesine ilişkin kararı vermeye yetkili Yönetim Kuruludur. Madde hükmünde aynı zamanda yönetim kurulunun yetkisini devretmesi yolu ile TFF bünyesinde kurulacak bir idari birimin de erişim engeli kararı verebilmesi mümkün kılınmıştır.

SONUÇ

Erişimin engellenmesi 5651 sayılı Kanun uyarınca Sulh Ceza Hakimliğinin “Erişim Engeli Kararı” ile yapılmaktadır. Fakat 7346 sayılı Kanun ile TFF Kanununa eklenen yeni maddeler uyarınca bu karara yetki artık sadece Sulh Ceza Hakimliğiyle sınırlı bırakılmamış, TFF’na erişimin engellenmesi kararı verebilme yetkisi tanınmıştır.

İnternet siteleri üzerinden hukuka aykırı yayınlanan spor müsabakalarının her geçen gün artmasının hızlı hareket etme ihtiyacını ortaya çıkardığı açıktır. Bu nedenle mahkeme kararına gerek kalmaksızın TFF tarafından verilen kararla hareket edilebilmesi, hukuka aykırı maç yayınlarının engellenmesi için kolaylık sağlayacaktır.

Kanunun tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Detaylı bilgi almak için bize buradan ulaşabilirsiniz. Büromuzun Bilişim Hukuku, Ceza Hukuku, Spor Hukuku ve Tüketici Hukuku alanındaki çalışmaları hakkında detaylı bilgiyi internet sayfamızdan alabilirsiniz.

Stj. Av. Selinsu KÜLÜK

Uçar Hukuk & Danışmanlık Bürosu

 

 

Yasal Uyarı

“İşbu yazı Uçar Hukuk & Danışmanlık Bürosu tarafından yalnızca bilgi amaçlı hazırlanmış olup, içerisinde yer alan bilgi ve görsel materyaller tarafımızdan önceden alınmış
yazılı bir izin olmaksızın kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayımlanamaz, üçüncü bir kişiye iletilemez ve tercümeye konu edilemez. İşbu bilgi notu bir mütalaa veya hukuki görüş
niteliğinde değildir ve yayım tarihinde hazırlanmış olup, devamlı surette güncellenmemesinden kaynaklı avukatlık büromuz sorumluluk almamaktadır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Yayınlar

Barter Sözleşmeleri
İlaç Patenti
Anonim Şirket Tasfiye

Sosyal