3213 Sayılı Maden Kanunu’nda (“Kanun”) madenlerin milli menfaatlere uygun olarak aranması, işletilmesi, üzerinde hak sahibi olunması ve terk edilmesi ile ilgili esas ve usuller düzenlenmektedir. Söz konusu kanunda devlet hakkı, maden istihracı ile sağlanacak gelirden devlet payına düşen ve ödeme yükümlülüğü ruhsat sahibine ait olan kısım olarak tanımlanmıştır. Kanun’un 14’üncü maddesine göre devlet hakkı, ocaktan çıkarılan madenin ocak başındaki fiyatı üzerinden alınır.
4 Eylül 2020 tarihli, 31234 sayılı Resmi Gazetede 2932 Karar Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile söz konusu kanunda değişiklik yapılmış olup, kanunun ekli (3) sayılı tablo kapsamında IV. Grup madenlerden altın ve gümüş için belirlenen devlet hakkı oranının %25 artırımlı olarak uygulanmasına, Kanunun 14. maddesi gereğince karar verilmiştir.
Büromuzca hazırlanan Maden Hukuku’nun genel hatlarını anlatan sunum materyaline buradan ulaşabilirsiniz.
Cumhurbaşkanı Kararının tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.
Detaylı bilgi almak için bize buradan ulaşabilirsiniz. Avukatlık büromuzun İdare ve Vergi Hukuku, İnşaat ve Altyapı Hukuku ve Sözleşmeler Hukuku alanındaki çalışmaları hakkında detaylı bilgiyi web sitemizden alabilirsiniz.
Stj. Av. Işınsu AKDURUCAK
Stj. Av. Damla KIZIL
Uçar Hukuk & Danışmanlık Bürosu
İşbu bilgi notu Uçar Hukuk & Danışmanlık Bürosu tarafından yalnızca bilgi amaçlı hazırlanmış olup, içerisinde yer alan bilgi ve görsel materyaller tarafımızdan önceden alınmış yazılı bir izin olmaksızın kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayımlanamaz, üçüncü bir kişiye iletilemez ve tercümeye konu edilemez. İşbu bilgi notu bir mütalaa veya hukuki görüş niteliğinde değildir ve 05/09/2020 tarihinde hazırlanmış olup, devamlı surette güncellenmemesinden kaynaklı avukatlık büromuz sorumluluk almamaktadır.