22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 22/04/2020 tarihinde yayınlanan geçici 10uncu madde düzenlemesinde, bu Kanunun kapsamında olup olmadığına bakılmaksızın, her türlü iş veya hizmet sözleşmesinin, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay süreyle İş Kanununun 25inci maddesinin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinde ve diğer kanunların ilgili hükümlerinde yer alan ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler dışında işveren tarafından feshedilemeyeceği düzenlenmiştir.
İlgili düzenleme 3 aylık süreyi geçmemek üzere fesih yasağı süresi içerisinde işverenin işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabileceğini ve bu madde kapsamında ücretsiz izne ayrılmanın, işçiye haklı nedene dayanarak sözleşmeyi fesih hakkı vermeyeceğini de içermektedir. Aksi takdirde madde hükmüne aykırı olarak iş sözleşmesini fesheden işveren veya işveren vekiline, aleyhine sözleşmesi feshedilen her işçi için fiilin işlendiği tarihteki aylık brüt asgari ücret tutarında idari para cezası verilmesi kararlaştırılmıştır.
Kararı almaya yetkili makam Cumhurbaşkanı olmakla birlikte, maddede belirtilen süreleri en fazla altı aya kadar uzatma takdiri Cumhurbaşkanına bırakılmıştır. Kanun ile tanınan bu olanağa tanınan süre, iki aylık süreler halinde azami üç defa olmak üzere uzatılabilecektir.
4 Eylül 2020 tarihli 31234 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 2930 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Geçici 10’uncu maddenin yukarıdaki fıkralarında belirtilen sürelerin 17 Eylül 2020 tarihinden itibaren 2 ay daha uzatılmasına maddenin 4. fıkrası gereği karar verilmiştir.
Bu uzatım neticesinde, işverenin fesih yasağı ve ücretsiz izne çıkarma hakkı bakımından bitiş tarihi 17 Kasım 2020 olarak belirlenmiştir.
Cumhurbaşkanı Kararının tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.
Detaylı bilgi almak için bize buradan ulaşabilirsiniz. Avukatlık büromuzun İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku alanındaki çalışmaları hakkında detaylı bilgiyi web sitemizden alabilirsiniz.
Stj. Av. Damla KIZIL
Stj. Av. Işınsu AKDURUCAK
Uçar Hukuk & Danışmanlık Bürosu