Taahhütlü İnternet Aboneliklerinde Cayma Bedeli Ödemeksizin Abonelik Sözleşmesi Feshi Hakkında Bilgi Notu

Yazar

Picture of Uçar Hukuk & Danışmanlık Bürosu

Uçar Hukuk & Danışmanlık Bürosu

taahhüt feshi

Yaşadığımız çağın getirisi ile artık belki de her evde bir internet aboneliği mevcuttur. Fakat bu aboneliklere ilişkin tüketicinin en sık mağduriyet yaşadığı alan 12-24 aya kadar ulaşabilen, uzun süreli taahhütler olmaktadır.

Bilindiği üzere taahhütlü internet abonelik sözleşmelerinin feshi cayma bedeli ödenmesini zorunlu kılmaktadır. Fakat 18/01/2022 tarih 32723 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan “Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Tüketicinin Hakları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” (“Yönetmelik”) ile cayma bedeli ödenmeksizin abonelik sözleşmesi feshi mümkün hale getirilmiştir.

Yönetmelik madde 9/11 hükmüyle “Adrese Dayalı İnternet Hız Ölçümü” sonrası belirli kriterlerin sağlanamaması sonucunda herhangi bir cayma bedeli ödenmeksizin taahhütlü aboneliğin feshedilebilmesi imkânı eklenmiştir.

MADDE 9

(11) İnternet erişim hizmetlerinde sözleşme özetinde yer alan ilgili adreste sunulacak hizmete ilişkin duyurulan veri hızları da dikkate alınarak Kurum tarafından belirlenecek Adrese Dayalı İnternet Hız Ölçümlerine ilişkin düzenlemelerde tespit edilen kriterlerin sağlanamaması halinde; abone tarafından cihazın kalan bedeli hariç herhangi bir cayma bedeli ödenmeksizin taahhütlü abonelik feshedilebilir.”

Tüketicinin menfaatinin korunması amacıyla eklenen bu yeni hüküm sayesinde artık tüketiciler yapılacak hız ölçümü sonrasında belirli kıstaslara uyulmaması halinde cayma bedeli ödemeksizin aboneliklerini feshedebilecektir. Konuya ilişkin hız ölçümü Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yapılacaktır.

Bunula birlikte yönetmelik m. 9/c hükmünden anlaşıldığı üzere azami, asgari ve ortalama cayma bedelleri hesaplanarak tüketiciye bilgi verilecektir. Taahhüdün anlaşılabilir bir özeti sözleşmede bulunacak ve özete ilişkin belgenin bir nüshası tüketiciye teslim edilecektir.

Yapılan bir diğer önemli değişiklik uyarınca abonelik sözleşmelerindeki taahhüt yirmi dört ayı geçmeyecektir.

MADDE 9

(10) İşletmeci ile abone arasında belirlenen taahhüt süresi yirmi dört ayı geçemez.”

Bu yenilikler ile birçok mağduriyetin önüne geçilmesi hedeflenmiştir.

Yönetmelik tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Konuya ilişkin detaylı bilgi almak için bize buradan ulaşabilirsiniz. Büromuzun Tüketici Hukuku ve Sözleşmeler Hukuku alanındaki çalışmaları hakkında detaylı bilgiyi internet sayfamızdan alabilirsiniz.

Stj. Av. Selinsu KÜLÜK

Uçar Hukuk & Danışmanlık Bürosu

 

Yasal Uyarı

“İşbu yazı Uçar Hukuk & Danışmanlık Bürosu tarafından yalnızca bilgi amaçlı hazırlanmış olup, içerisinde yer alan bilgi ve görsel materyaller tarafımızdan önceden alınmış
yazılı bir izin olmaksızın kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayımlanamaz, üçüncü bir kişiye iletilemez ve tercümeye konu edilemez. İşbu bilgi notu bir mütalaa veya hukuki görüş
niteliğinde değildir ve yayım tarihinde hazırlanmış olup, devamlı surette güncellenmemesinden kaynaklı avukatlık büromuz sorumluluk almamaktadır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Yayınlar

GSS
Barter Sözleşmeleri
İlaç Patenti

Sosyal