26/10/2022 tarihinde yayınlanan 20/10/2022 tarihli ve 22-48/706-299 sayılı Meta Platformlarına ilişkin olarak toplanılan verilerin birleştirilmesi suretiyle rekabetin bozulduğu gerekçesiyle verilen idari para cezasına dair karar ve kararın alınış süreci hakkında tarafımızca okuyucuları bilgilendirmek amacıyla işbu bilgi notu hazırlanmıştır.
Üzerinde duracağımız kararın alınmasından evvel, Rekabet Kurulu’nun 11/01/2021 tarihli kararında Facebook’un Türkiye’de WhatsApp kullanıcılarının verilerinin 08/02/2021 tarihinden itibaren başka hizmetler için kullanılmasına yönelik getirdiği koşullar ile ilgili olarak yapmış olduğu incelemede Facebook’un pazar gücünü dikkate alarak vereceği nihai karara kadar ciddi ve telafi olunamayacak zararlar doğması ihtimaline karşı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 9. maddesi uyarınca geçici tedbir şeklinde Facebook’un veri paylaşımını içeren yeni koşulları durdurması gerektiğini belirtmişti.
Bu karar kapsamında yapılan soruşturmada eski adıyla Facebook Inc. ve artık Meta Platforms Inc. adı altında Facebook, Instagram, WhatsApp hizmetleri ile Meta Platforms şirketinin ekonomik bütünlüğünün kişisel amaçlı sosyal ağ hizmetleri, tüketici iletişim hizmetleri ve çevrim içi görüntülü reklamcılık pazarlarında hâkim durumda olduğuna kanaat getirilmiştir.
Bu doğrultuda, Meta Platforms şirketinin sunduğu hizmetlerden topladığı verileri birleştirmek suretiyle kişisel amaçlı sosyal ağ hizmetleri ile çevrim içi görüntülü reklamcılık pazarlarında faaliyet gösteren rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırmak ve pazara giriş engeli yaratmak suretiyle rekabetin bozulmasına yol açtığına ve Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesini ihlal ettiğine karar verilmiştir.
Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun 6. maddesinde, “Bir veya birden fazla teşebbüsün ülkenin bütününde ya da bir bölümünde bir mal veya hizmet piyasasındaki hâkim durumunu tek başına yahut başkaları ile yapacağı anlaşmalar ya da birlikte davranışlar ile kötüye kullanması hukuka aykırı ve yasaktır.” düzenlemesi mevcut olup Rekabet Kurulu; Meta Platforms şirketinin piyasadaki gücünü kötüye kullandığına, bu durumun da piyasa düzenini olumsuz etkilediği kanaatiyle ihlalin gerçekleştiğine karar vermiş ve buna binaen Meta Platforms, Meta Platforms Ireland Limited, WhatsApp LLC şirketlerine müteselsilen 346.717.193,40-TL idari para cezası kesilmiştir.
Ayrıca almış olduğu kararda, Meta Platforms ve paydaş şirketlerinin bu ihlali sonlandırması ve etkin rekabetin tesisi için gereken tedbirleri Rekabet Kurumu’na sunması ve uygulaması için bir mühlet verilmiştir.
Karar sonrasında Meta Platforms sözcüsü Rekabet Kurumu’nun tespitine katılmadığını, kişilere kendi verileri üzerinde kontrol sahibi olma hakkı verildiğini dile getirerek karara ilişkin tüm seçeneklerin değerlendirileceğini açıklamıştır.
Stj. Av. Candan Ayşenur VARLIK
Uçar Hukuk & Danışmanlık Bürosu