Uluslararası Savaş Suçları İçin Kadın Japonya Askeri Ceza Mahkemesi

Yazar

Uçar Hukuk & Danışmanlık Bürosu

Uçar Hukuk & Danışmanlık Bürosu

kadın mahkemesi

Uluslararası Savaş Suçları için Kadın Japonya Askeri Ceza Mahkemesi

Uluslararası Savaş Suçları için Kadın Japonya Askeri Ceza Mahkemesinde mağdur sıfatını alan rahatlatıcı kadınlar ifadesi Japonca ianfu kelimesinden gelmektedir.

2000-2001 yılları arasında görülen mahkeme uluslararası insan hakları hukuku ve insancıl hukuk açısından büyük önem arz etmektedir, çünkü işbu mahkemeye konu olan olaylar 2. Dünya Savaşı zamanında geçmesine rağmen Tokyo Mahkemelerinde sorumlular yargılanmamıştır. Sorumluların yargılanmaması dışında ayrıca sanki tarih bu olayı suyun altına gömmüştür ve 1990’lı yılların başına kadar hatırlamamıştır.

Mahkemeye konu olan, Japonya Hükümeti ve ordusunun sorumlu olduğu bu olay 1932-1935 yılları arasında, Şangay’dan başlanarak Japonya ordusunun işgal ettiği yerlerde gerçekleşmiştir. Olay genel hatları itibariyle rahatlatıcı kadınlar sistemi adını almak suretiyle işgal edilen yerlerdeki her yaştan kadının alıkonarak seks kölesi haline getirilmeleri hakkındadır. 1932- 1945 yılları arasında Japonya Hükümeti eliyle gerçekleştirilen bu eylemler 1992 yılına kadar Japonya Hükümeti tarafından reddedilmiştir. Japonya Hükümeti 1993 yılında yayınladığı raporda kısmen de olsa rahatlatıcı kadınlar sistemini kabul etmekte ve uzun yıllar sonra söz konusu olay adına bir adım atılmaktadır. Bu adım ile birlikte küresel bir harekete dönüşen “Sessizliği Kır” hareketi ile süreç Uluslararası Savaş Suçları için Kadın Japonya Askeri Ceza Mahkemesinin kurulmasına kadar ilerlemiştir.

Ofis-İçi Paylaşım Sunumu

İşbu sunum kapsamında pratik hukuk bilgisi vermekten ziyade hukuk tarihi açısından büyük bir öneme sahip olan ve toplumsal cinsiyet eşitliği açısından emsal bir karar olarak nitelendirebileceğimiz Uluslararası Savaş Suçları için Kadın Japonya Askeri Ceza Mahkemesinin uluslararası insan hakları hukuku ve insancıl hukuk açısından önemi vurgulanmıştır. Ayrıca bu kararın uluslararası olması ve büyük bir kitlesel hareketin başarısının ürünü olması sebepleriyle ofisimiz bünyesinde bulunan her avukat ve stajyerin, hukukçu olarak bilmesi önem arz etmektedir.

Ayrıca ofis içi paylaşım çerçevesinde bir nevi toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi çalışmasının da yapılması amaçlanmıştır; çünkü söz konusu mahkemenin verdiği karar cinsiyet temelli savaş suçlarının suç sayılması sonucunu doğurmuştur ve uluslararası ceza hukukuna toplumsal cinsiyet eşitliği temelli bir bakış açısı sunmuştur.

Sunum materyali ile Uluslararası Savaş Suçları için Kadın Japonya Askeri Ceza Mahkemesi konusuna ilişkin detaylı bilgiye aşağıdaki belge vasıtasıyla ulaşabilirsiniz:

Uluslararası Savaş Suçları Japonya Askeri Ceza Mahkemesi

Detaylı bilgi almak için bize buradan ulaşabilirsiniz. Büromuzun Ceza Hukuku alanındaki çalışmaları hakkında detaylı bilgiyi internet sayfamızdan alabilirsiniz.

Uçar Hukuk & Danışmanlık Bürosu

 

İşbu bilgi notu Uçar Hukuk & Danışmanlık Bürosu tarafından yalnızca bilgi amaçlı hazırlanmış olup, içerisinde yer alan bilgi ve görsel materyaller tarafımızdan önceden alınmış yazılı bir izin olmaksızın kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayımlanamaz, üçüncü bir kişiye iletilemez ve tercümeye konu edilemez. İşbu bilgi notu bir mütalaa veya hukuki görüş niteliğinde değildir ve 09/08/2021 tarihinde hazırlanmış olup, devamlı surette güncellenmemesinden kaynaklı avukatlık büromuz sorumluluk almamaktadır.

Yasal Uyarı

“İşbu yazı Uçar Hukuk & Danışmanlık Bürosu tarafından yalnızca bilgi amaçlı hazırlanmış olup, içerisinde yer alan bilgi ve görsel materyaller tarafımızdan önceden alınmış
yazılı bir izin olmaksızın kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayımlanamaz, üçüncü bir kişiye iletilemez ve tercümeye konu edilemez. İşbu bilgi notu bir mütalaa veya hukuki görüş
niteliğinde değildir ve yayım tarihinde hazırlanmış olup, devamlı surette güncellenmemesinden kaynaklı avukatlık büromuz sorumluluk almamaktadır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Yayınlar

Anonim Şirket Tasfiye
Nafaka Türleri
Avrupa Süper Ligi Kararı

Sosyal